Tel/Fax: 051/ 211-788; Mob: 066/ 906-620 agencija@intravel.ba

ISTANBUL

0
JESENJE PUTOVANJE
From399 KM
JESENJE PUTOVANJE
From399 KM
The tour is not available yet.

Proceed Booking

Save To Wish List

Adding item to wishlist requires an account

362

Why Book With Us?

 • No-hassle best price guarantee
 • Customer care available 24/7
 • Hand-picked Tours & Activities
 • Free Travel Insureance

Get a Question?

Do not hesitage to give us a call. We are an expert team and we are happy to talk to you.

1.8445.3356.33

Help@goodlayers.com

4 noćenja
Availability : 09.10-15.10.2024.
Banja Luka/Gradiška
Istanbul
O PUTOVANJU:

Istanbul, najveći grad Republike Turske nalazi se na obalama Bosforskog moreuza i Mramornog mora, na raskrsnici puteva koji vode sa balkanskog poluostrva u Malu Aziju i iz Sredozemnog u Crno more. Ovaj veliki grad, jedini na svijetu podignut na dva kontinenta, zapljuskivan moćnim Bosforom sa istoka, vodama zaliva “Zlatni rog” sa sjevera i Mramornim morem sa juga. Klimu karakteristišu topli mediteranski vjetrovi, koji se suprostavljaju hladnom talasu iz pravca Crnog mora. Na mjestu malog Vizantiona nikao je novi Rim, koji će ponijeti ime Konstantinopolj ili Konstantinov grad. Kasnije su ga zvali Carigrad, a danas Istanbul. On je danas najvažniji turski grad sa preko 20 univerziteta , visokim i srednjim školama, bibliotekama, kulturnim centrima , ekonomsko i kulturno sjedište turske države, važan internacionalni i saobraćajni čvor i jak turistički centar.

 

 

 

Plava džamija –  Ahmedija ili Džamija Sultana Ahmeda je turska državna džamija kao i jedna od znamenitosti Istanbula, tj.jedna od glavnih atrakcija. Naziv Plava Džamija je dobila  zbog plave keramike kojom su ukrašene površine vanjskih zidova.  Sagrađena  je u periodu 1609. – 1616. god, tokom vladavine Ahmeda. Poput ostalih džamija, sadrži grobnicu osnivača,  medresu i predvorje.

 

 

Aja Sofija –  je  bila najveća crkva u bizantskom carstvu, nekadašnjem Istočnom Rimskom Carstvu. Sagrađena je u doba cara Justinijana u Carigradu I bila je jedno od najvećih graditeljskih dostignuća toga vremena.  Nakon osmanlijske pobjede 1453. crkva je pretvorena u džamiju, a izvana su izgrađena četiri minareta. Mozaici koji su postojali u crkvi su prekrečeni. Aja Sofija je prva kupola na pandantivima, koja je bila izgrađena do tog razmjera, pa je zato od velikog značenja za sve bizantske građevine, kao i kasnije one na zapadu. Aja Sofija je 1935.  pretvorena u muzej. Na njenoj izgradnji radilo je preko 10000 radnika pet godina (532-537). Njena unjutrašnjost je 70 x 75 metara. Četiri ogromna stuba nose kupolu prečnika 32 metra na visini od 65 metara. Danas opet ima funkciju džamije.        

 

Kapali čaršija – je omiljena turistička atrakcija. Natkrivena tržnica koja se prostire na  47.600 metara kvadratnih I ima 4 000 dućana I širi se na okolne gradske ulice, te je najveći shoppin centar na svijetu.

 

Turska veče – muzički i plesni program u autentičnom orijentalnom ambijentu, uz bogatu večeru i trbušne plesačice.

U CIJENU UKLJUČENO:

 • prevoz autobusom visoke turističke klase
 • smještaj u hotelu 3* u Istanbulu u 1/2 ili 1/3 sobama na bazi 4 noćenja sa doručkom
 • usluge lokalnog vodiča
 • usluge pratioca grupe i kompletna organizacija putovanja

U CIJENU NIJE UKLJUČENO:

 • obavezno putničko - zdravstveno osiguranje (17KM za osobe do 60 godina starosti)
 • fakultativne izlete i ulaznice planirane programom putovanja
 • individualne troškove
 • doplata za 1/1 sobu
 • Fakultativa (sa uračunatim ulaznicama) : 1. Izlet na Sultanahmetu (Hipodrom, Njemačka česma, Plava džamija i Aja Sofija) 37 – EURA; 2. Krstarenje Bosforom, Vaseljenska patrijaršija, Eyüp i Balat – 35 EURA ; 3. Taksim – 15 EURA; Tursko veče (predjelo, jelo, desert i dva pića ) – 28 EURA
PROGRAM PUTOVANJA:

1.DAN (09.10.2024) SRIJEDABANJA LUKA-GRADIŠKA-ISTANBUL

Polazak planiran iz Banja Luke u 10h sa parkinga na Malti, sa Nestro pumpe u Gradišci u 11h. Lagana noćna vožnja preko Hrvatske, Srbije, Bugarske, uz pauze i zaustavljanja po potrebi.

2.DAN (10.10.2024) ČETVRTAK ISTANBUL-VIDIKOVAC ČAMLIDŽA

Dolazak u Istanbul u prijepodnevnim časovima. Panoramsko razgledanje grada : Golden most, Taksim, Zlatni rog. Silazak na Bosfor, Palata Dolmabahče, prelazak na azijsku stranu , brdo Čamlidža odakle se pruža nevjerovatan pogled na grad…Smještaj u hotel. Slobodno vrijeme. Noćenje.

3.DAN (11.10.2024) PETAK AJA SOFIJA-PLAVA DŽAMIJA-KAPALI ČARŠIJA

Doručak. Odlazak na pješačko razgledanje grada (fakultativno) sa posjetom antičkom Hipodromu, Plavoj džamiji i jednoj od najvećih džamija Istanbula iz XVII vijeka Aja Sofiji. Zajednički obilazak završavamo odlaskom do Kapali čaršije. Povratak u hotel. Slobodno vrijeme. Noćenje.

4.DAN (12.10.2024) SUBOTA KRSTARENJE BOSFOROM-VASELJENSKA PATRIJARŠIJA-BALAT

Doručak. Nakon doručka slijedi fakultativni odlazak na krstarenje Bosforom tokom kojeg ćemo sa broda vidjeti: Zlatni Rog – najljepši dio Istanbula, Galata most i Galata kulu, džamiju Selimija, Dolmabahče palatu – poslednje sjedište sultana, Bešiktaš, kvart Ortakoj, Arnavutkoy, Rumeli hisar – čuvenu vizantijsku tvrđavu, jedi kule (sedam kula), Djevojačku kulu… slijedi obilazak Vaseljenske patrijaršije, pa potom odlazimo u četvrt Balat, skriveni dragulj Istanbula. Slobodno vrijeme za šetnju autentičnim ulicama jednog od najstarijih boemskih četvrti Istanbula…Povratak u hotel. Slobodno vrijeme. Noćenje.

5.DAN (13.10.2024) NEDJELJA TAKSIM-TURSKO VEČE

Doručak. Slobodno vrijeme za individualne aktivnosti ili mogućnost odlaska na fakultativni izlet: odlazak autobusom na TAKSIM trg, centar zbivanja i noćnog života u Istanbulu. Šetnja najdužom i najpoznatijom šoping ulicom u Istanbulu – Istiklal čadesi. Na kraju Istiklala ulice nalazi se Galata kula koja pruža nezaboravan pogled na Zlatni rog. Slobodno vrijeme za šetnju…Povratak u hotel. U večenjim satima mogućnost odlaska na TURSKO VEČE (fakultativno). Noćenje

6.DAN (14.10.2024) PONEDJELJAK ISTANBUL-GRADIŠKA-BANJA LUKA

Doručak. Odjava iz hotela. Odlazak do tržnog centra Istanbul Forum ili slobodno vrijeme do polaska kući. U popodnevnim časovima planiran polazak u pravcu Gradiške i Banja Luke. Lagana vožnja kroz Bugarsku, Srbiju i Hrvatsku, uz zadržavanja i pauze po potrebi.

7.DAN (15.10.2024) UTORAK

Očekivani dolazak kući u ranim jutarnjim časovima, ponedeljak/utorak.

GALERIJA

Proceed Booking