22184921 10213502712578686 1641532047 n

Solun - Paralija - Nis

Posted in Solun - Paralija

solun Solun ili Tesaloniki, drugi je po veličini i značaju grad u Grčkoj, poslije Atine. To je i glavni grad istoimenog okruga Solun i periferije Središnja Makedonija. Solun je jedna od najznačajnijih luka Balkana. U upravnim granicama grada Soluna živi oko 370 hiljada stanovnika, ali „Velikom Solunu“ (šire gradsko područje), koji se sastoji od 16 gradskih i prigradskih opština, živi 1.104.766 žitelja ili svaki drugi stanovnik Periferije Središnja Makedonija. Grad je poznat kao velika luka i sajamski centar. U gradu se održava i najveće bijenale grčke dijaspore. Osnivač Soluna je kralj Kasandar 316. godine p. n. e.[2]. Veruje se da je grad dobio ime po Tesaloniki, supruzi Kasandra i polusestri Aleksandra Velikog...Solun je grad koji ima veliki broj restorana, diskoteka, taverni i definitino pravi izbor za novogodišnje praznike.

.

POLAZAK: 21.03-25.03.2018.1. DAN ... BANJA LUKA.
Polazak autobusa sa Stare autobuske u 19:00h. Noćna vožnja preko Hrvatske, Srbije i Makedonije sa kraćim usputnim pauzama.

2. DAN ... SOLUN-PARALIJA. Dolazak u Solun u jutarnjim časovima. Panoramsko razgledanje grada: Bijela kula, Galerijusov slavoluk, crkve Sv. Apostola, Sv. Sofije i Sv. Dimitrija-zaštitnika grada. Kraće slobodno vrijeme. Odlazak do srpskog vojničkog groblja-Zejtinlik. Nastavak putovanja za Paraliju. Dolazak u popodnevnim časovima. Smještaj u hotel. Slobodno vrijeme. Fakultativni odlazak na grčko veče. Noćenje.

3. DAN ... PARALIJA-METEORI-KATERINI. Doručak. Organizovan odlazak autobusom na Meteore. Putovanje pored Katerinija i Olimpa kroz lanac Tembi, pored manastira Agia Paraskevi i izvora Dafni, pored Larise do grada Kalambaka iznad koga se nalaze Meteori. Obilazak srednjovijekovnih manastira, spomenika kulture od izuzetnog značaja (Sveta Trojica, Veliki Meteori...).Odlazak do Katerinija – glavnog grada regije Pieria. Slobodno vrijeme. Povratak u Paraliju. Noćenje.

4. DAN ... SOLUN-SKOPLJE-NIŠ. Doručak. Napuštanje hotela i polazak za Solun. Slobodno vrijeme za kupovinu i, po dogovoru sa grupom, odlazak u neku od veleprodaja kožnih i krznenih proizvoda. Nastavak putovanja. Usputna posjeta nekoj od vinarija uMakedoniji uz degustaciju vina. Obilazak Skoplja:Porta Makedonija, statua „Ratnik na konju“, Most umjetnosti, Kameni most, tvrđava Kale, Stara čaršija, memorijalna kuća Majke Tereze... Kraće slobodno vrijeme. Nastavak putovanja za Niš. Dolazak u večernjim časovima. Smještaj u hotel. Noćenje.

5. DAN ... NIŠ – BANJA LUKDoručak. Napuštanje hotela i obilazak Niša. Posjeta Ćele kuli – jedinstvenom svjetskom spomeniku koji su napravili Turci od lobanja srpskih heroja poslije bitke na Čegru; spomenik oslobođenja Niša koji se nalazi u samom centru; spomenik kralju Aleksandru Karađorđeviću; spomenik Stevanu Sremcu i Kalči; Niška tvrđava na obali rijeke Nišave. Kraće slobodno vrijeme. Nastavak putovanja prema Banjaluci sa kraćim usputnim pauzama. Dolazak u kasnim večernjim časovima.

CIJENA: 370 KM

ARANŽMAN OBUHVATA:

       2 noćenja sa doručkom u hotelu 3* u Paraliji

       1 noćenje sa doručkom u hotelu 3* u Nišu

       prevoz visoko-turističkim autobusom

       posjete i obilasci prema programu

       usluge stručnog vodiča i pratioca grupe

ARANŽMAN NE OBUHVATA:

       putničko i zdravstveno osiguranje 8 KM

       fakultativne sadržaje: ulaznice, grčko veče, degustaciju vina

       individualne troškove

       doplatu za 1/1 sobu 90 KM

 

NAPOMENA: Kalkulacija rađena na bazi 45 putnika, u slučaju prijavljivanja manjeg broja putnika, agencija zadržava pravo promjene cijene ili otkazivanja aranžmana.

Redoslijed obilazaka je podložan promjeni u zavisnosti od situacije na licu mjesta.